Over ons
In 2016 hebben wij belangstelling gekregen in het houden van bijen. Eerst een aantal imkers opgezocht en ons laten informeren.
Na een introductiecursus en aansluitend de cursus om imker te worden gevolgd, hebben we onze eerste 2 bijenkasten gekocht in het voorjaar van 2017 en we waren letterlijk verkocht!
Tijdens de cursus hebben we de keuze gemaakt met Buckfast bijen te gaan werken. In onze tuin hebben we een heuse bijenstal gemaakt, waar de eerste 2 kasten zijn neergezet.
Het is prachtig te ervaren dat een bij geen enkele belangstelling in de mens heeft.
Op de momenten dat het kan, (zittend met een mok koffie, direct naast de bijenstal, komen en gaan ze van en naar de bijenkast zonder je ook maar lastig te vallen, druk doende met hun “taak”!
Dan zie je ook duidelijk dat ze met verschillende kleuren stuifmeel thuiskomen, van wat er op dat moment in de natuur in de aanbieding is!
Vanaf het moment dat we bijen hebben komt alles wat groeit en bloeit dichterbij. Want de menukaart voor de bij is wel uitgebreid, maar tegelijkertijd ook beperkt.
De dracht van planten en bloemen komt veelal gelijk, of er zijn tussenpozen, allemaal momenten om de bijenvolken goed in de gaten te houden.
Langzamerhand werden de bijenvolken groter, en hebben we in de late zomer zelfs nog een derde en vierde volk erbij gekregen.
Zo hadden we aan het eind van ons eerste echte seizoen, geen honing, althans een klein beetje voor eigen gebruik.
De smaak te pakken met alles wat we hebben geleerd hebben we in 2018 uitgebreid met nog een aantal volken. Maar we hebben ook kleine bijenvolkjes opgezet in kleine bijenkastjes, die misschien wel met geluk ontzettend goed door de winter van 2018-2019 heen kwamen.
Nu hadden we ineens serieus echt wel bijen en honing! En dat je dan geprikt kan worden weten we ook, maar dat komt dan door het feit dan we ongevraagd soms hun woning en interieur veranderen, waarvan wij denken dat het goed is.
Dan is dat de enige manier waarop ze het kunnen laten weten!. En dat is soms wel eens balen, maar dat heeft ons er niet van weerhouden om de imkerij verder op te zetten.
In 2020 hebben we zelfs locaties aangeboden gekregen waarop we onze bijenkasten mochten neerzetten bij de boer.
Het is een prachtige hobby waar je menig uurtje mee kan invullen. En het mooie is dat je samen dezelfde belangstelling hebt.
Oudere imkers zeggen altijd er is geen jaar hetzelfde, dus nooit saai! Ondanks dat wij nog maar relatief kort bezig zijn, kunnen we dit nu al beamen.
We denken alles te weten, maar we worden telkens verrast dat het toch net anders gaat, de natuur het toch beter weet dan de imker, wat het beste of verstandigste is!!!
Bijenkast
Tegenwoordig gebruikt men in de bijenhouderij houten kasten met honingramen waarin de bijenraten zitten. Deze ramen hebben standaardafmetingen, zodat de imker ze kan uitwisselen tussen verschillende kasten. Het is daardoor mogelijk om de bijenkast te inspecteren en makkelijk honing te oogsten, broed uit te wisselen tussen kasten enz. Met honingoogst wordt het raam met honing eruit genomen en vervangen door een leeg raam of een raam met een stuk kunstmatig vel van bijenwas waar een honingraatpatroon in is aangebracht. In het nieuwe raam gaan de bijen weer aan de gang met bouwen met hun raat. De bijenkast met uitneembare ramen werd in 1838 uitgevonden door de Poolse priester Jan Dzierzon.
Bij het bepalen van de afmetingen van de honingramen, moet er rekening mee worden gehouden dat bijen openingen, waar ze zelf niet door kunnen, zullen afdichten met bijenlijm (propolis). Het is dus van belang dat er voldoende ruimte is tussen het raam en de wand van de kast, anders zal het uitnemen van een raam een lastig karwei worden.
In de moderne tijd zijn ook speciale bijenverblijven van licht materiaal gemaakt (o.a. polypropeen en polyetheen)[1] met het oog op een gemakkelijke verplaatsing van de bijenkasten voor de bestuiving van kassen en gewassen op verschillende plaatsen tijdens het drachtseizoen.
Fun Facts
Zwermverhindering
Elk bijenvolk heeft de neiging te gaan zwermen in het voorjaar, dat het volk zwermt is echter onwenselijk: het volk wordt er aanzienlijk door verzwakt, en zeker in de bebouwde kom kan een zwerm overlast geven. Aan zwermverhindering wordt dan ook het grootste deel van de arbeid besteed. Door een kunstzwerm te maken kan het zwermen meestal wel worden voorkomen.
Varroabestrijding
Niet-bevestigde geruchten over varroaresistente bijen ten spijt passen de meeste imkers wel de één of andere vorm van varroabestrijding toe.
Inwintering
In landen met een kouder klimaat, zoals Nederland, houden honingbijen een soort van winterslaap. Omdat hun wintervoedsel, de honing, hen is afgenomen, moeten zij in de herfst worden bijgevoerd met suikerwater. Eén bijenvolk heeft ongeveer twaalf tot veertien kilo suiker nodig om de winter door te komen.
Koninginneteelt
Sommige imkers laten de bijen niet zelf een nieuwe koningin produceren, maar voeren gekweekte koninginnen in hun volk in, om het ras van hun bijen zuiver te houden. Zo zijn zij verzekerd van een hoge honingopbrengst en vriendelijke bijen.